SZŰCS KATALIN

7. sz. választókörzet — Alsópismány-Sztaravodai út

SZŰCS KATALIN

Sokan akkor ismertek meg, amikor részt vettél a Sztaravodai út elejére tervezett mobiltorony elleni tiltakozásban. Akkor döntötted el, hogy indulsz a helyi választásokon?

Elképedve tapasztaltam, hogyan (nem) viszonyul az önkormányzat és a körzeti képviselő az elemi érdekeikért kiálló és tiltakozó lakókhoz. Akkor kérdeztem meg magamtól: valóban nem lehet ezt másképp csinálni? Normális helyzet az, hogy az érintett lakókat csak utólag tájékoztatják, a beruházó és a lakók konfliktusából pedig rendre kivonul a helyzetet előidéző önkormányzat? Az én válaszom az, hogy ezt nem lehet, hanem kötelező másképp csinálni! Ezért vállalom a képviselőjelöltséget az Alsópismány-Sztaravodai út körzetben.

Mit kellene, lehetne tenni?

A problémák ismertek, de foglyai vagyunk az elmúlt évtizedek döntéseinek (a 11-es út, az üdülőövezeti szabályozás lazasága), és annak, hogy az elmúlt 10 évben nem volt elképzelés a továbblépésre. A város költségvetése kifeszítettnek tűnik, miközben látjuk a túlárazott és rossz minőségben megvalósított beruházásokat, a városi vezetők önmenedzselését közpénzen. Ám felelős gazdálkodással, határozott elképzelésekkel, ütemekre bontott fejlesztési programmal hamar észrevehető lesz a változás.

Az én ideám az, hogy ez a lakóövezet rendelkezzen több lehetőséggel arra, hogy napi ügyeinket itt intézzük el, ne kelljen a város más részeibe autóznunk a napi bevásárlás, az alapvető kereskedelmi és közösségi szolgáltatás igénybevétele érdekében. Javítani kell a városi tömegközlekedést is. Bánjunk gondos gazda módjára azzal, amit megépítettünk, irtsuk a gazt az út- és járdaszegélyből, fessük fel az útjelzést oda, ahova kell, legyenek megfelelő közlekedési táblák, tükrök, kotorják és kaszálják rendszeresen az árkokat, oldjuk meg a vízelvezetést, legyenek közösségi terek, zöldterületek! Szilárd burkolatú utakat, járható járdákat szeretnénk, csökkenjen a 11-es út forgalmából származó terhelés, és minden beavatkozást – legyen az karbantartás vagy építés – hasson át a klímavédelem és a 21. századi megoldások alkalmazásának igénye.

Melyek lehetnek az első lépések a fenti célok elérésében?

Szükségesnek tartom, hogy közösen megvitatott fejlesztési döntések szülessenek a körzet építményadójának helyben történő felhasználásáról. Fontosnak tartom a választókerület saját információs felületének kialakítását, annak érdekében, hogy mindenki tájékozódhasson a lakókörnyezetében történő eseményekről, változásokról, fejlesztésekről. Elmondhassa az őt érintő problémákat, észrevételeket, amelyekre rövid időn belül választ kell kapnia. Ehhez kérem támogatásukat.

Szeretem Szentendrét, ezért választottam lakhelyemül 1983- ban. Közgazdász vagyok, mérnök férjemmel dolgozom saját vállalkozásunkban a Sztaravodai úton. Lányunk itt született és az AGY Tanodában tanult, amelynek létrehozásában mi is közreműködtünk.