LANG ANDRÁS

9. sz. választókörzet — Felső-Pismány és Szarvashegy

LANG ANDRÁS

Nem vagy ismeretlen az itt élők számára, mégis mi az, amit röviden megosztanál magadról?

Közgazdaságtudományi egyetemet végeztem politológus szakon, és társammal 1992-ben megalapítottuk a Pesti Est-et. 15 év után váltunk meg tőle. Több mint 20 éve élek Szentendrén, itt alapítottunk családot. A városhoz először a művészeten keresztül kerültem közel, mára igazi otthonomnak érzem, és felelősséggel gondolkodom róla. Részt vettem a Szentendrei Waldorf Óvoda és a Pilisszentlászlói Waldorf Iskola alapításában és fejlesztésében.

Miért vállaltad az indulást az őszi önkormányzati választásokon?

Már 2014-ben is indultam a TESZ színeiben. Akkor még nem volt olyan bíztatóan széles körű együttműködés mögöttünk, mint most, és mégis nagyon jól szerepeltünk. Az azóta eltelt időben a közszolgáltatások minősége tekintetében nem hogy tartotta volna a színvonalat, de kifejezetten romlott a helyzet. Elég itt utalnom a nevelési-oktatási rendszer kivéreztetésére, a minőség rontására, több hónapos várólistákra a SZEI-ben, a vízvezetékek, csatornák állapotára, a szelektív szemétgyűjtés helyzetére, és a közlekedési helyzet tarthatatlanságára.

A városvezetésből hiányzik a stratégiai gondolkodás, a fontos kérdésekről nincs párbeszéd az itt élőkkel, de valódi térségi együttműködés sincs, vagy határozott cselekvés az itt élő emberek érdekeinek védelmében. Óriási csalódást okozott, hogy bár a Postás Strand közösségi tervezésekor a természeti értékek maximális szem előtt tartásáról volt szó, a városvezetőink hozzájárultak ahhoz, hogy lényegében ezzel ellentétes fejlesztésekre kerüljön sor.

Milyen problémákat látsz a körzetedben?

Kiemelt probléma nálunk a vízelvezetés, az utak állapota rossz, toldozás-foltozás zajlik, miközben a pismányiak által befizetett helyi adóból alig kapunk vissza. Hiányos a közvilágítás, mára szinte mindennaposak az ivóvízhálózatban a nyomáscsökkenések és a csőtörések. Szarvashegyen és Pismányban is egyre inkább beépülnek az üres telkek, átépítik a nyaralókat. Egyre többen vagyunk, miközben nem lesznek szélesebbek az útjaink, ugyanarra a régi, kis átmérőjű vízvezetékre csatlakoznak az új beköltözők. Fontos lenne az egész körzetben az illegális szemétlerakás hatékony megelőzése, de a szemétszállítás sem mindenhol megoldott. A területet elérő buszos közlekedés is elégtelen.

Miben lesz más az új városvezetés a jelenlegihez képest?

Egy új vezetéstől joggal elvárható, hogy gazdálkodása átlátható és hatékony legyen, érdemben konzultál a lakossággal, koncepciózusan és sokkal erősebben képviseli a szentendreiek érdekeit, nem az önreklámozásra költi az adóforintjainkat. Meggyőződésem, hogy a Fülöp Zsolt vezetésével felállt csapatunk képes lesz változtatni, és alkalmas arra, hogy felelősséggel és tisztességgel dolgozzon Szentendréért.

21 éve élek Szentendrén. Két gyermekem van Dani, Lujzi, és egy kutyám. Közgazdaságtudományi egyetemet végeztem politológus szakon. Társammal 1992-ben megalapítottuk a Pesti Est-et. 15 év után váltunk meg tőle. Több mint 20 éve élek Szentendrén, itt alapítottunk családot. A városhoz először a művészeten keresztül kerültem közel, mára igazi otthonomnak érzem, és felelősséggel gondolkodom róla. Részt vettem a Szentendrei Waldorf Óvoda és a Pilisszentlászlói Waldorf Iskola alapításában és fejlesztésében.