Fülöp Zsolt — polgármesterjelölt

Miért döntött úgy, hogy elindul a polgármesteri megbízatásért?

Fülöp Zsolt

Mert a város fordulóponthoz érkezett. Egyértelmű, hogy ha a jelenlegi folyamatok folytatódnak, akkor teljesen átalakul a városszerkezet, és Szentendre élhetetlenné válik. A családi házas övezeteket társasházak, sorházak váltják fel, az intenzív beépítettség akár negyvenezerre is felduzzaszthatja a lakosság számát. Csakhogy a 11-es út nem lesz szélesebb… Márpedig nemcsak Budapestet, de minden városrészt is azon keresztül érhetünk el. A vízhálózat sem bírja a terhelést, már most napi problémák vannak. A város nincs gumiból, behatárolja a Pilis és a Duna, Leányfalu és Pomáz. Ez az utolsó lehetőség, hogy behúzzuk a vészféket, változtassunk a szabályokon, és megvédjük a közösségünk számára oly fontos életformát. Eddig ennek beismerésére és a változásra nem volt politikai akarat. Bennünk megvan. Igen, ütközni kell, és nemet kell mondani a komoly érdekérvényesítő képességgel rendelkező ingatlanbefektetői érdekcsoportoknak és a spekulánsoknak. Én készen állok erre, és mindig a huszonnyolcezer szentendrei érdekét fogom képviselni, szem előtt tartva a mögöttünk jövő új generációk érdekeit is.

Ezek szerint csak akarat kérdése nemet mondani a befektetőknek?

Egyértelműen igen, több magyar település hozott már ilyen döntést. Tény, hogy határozott fellépés kell hozzá. Jogilag kivitelezhető, csakis szándék kérdése. Én azt szeretném, ha Szentendre megőrizné hagyományait, identitását, megerősödnének a kisközösségek, tehát ha továbbra is emberi kapcsolatokra épülő, élhető kisváros maradna, nem egy negyvenezres, erősen beépített alvóváros.

Sokan attól tartanak, ha nem kormánypárti a városvezetés, hátrányok érik a települést.

Az önkormányzati törvény mindenkire vonatkozik, a befolyó összegből lehet gazdálkodni. Ez Szentendrén nem kevés, csak jobban kell elosztani, felhasználni. Lehet, hogy extra fejlesztési pénzhez átmenetileg nehezebben jutnánk, azokból épülnek például a kisvasutak, azt meg egyelőre mi nem tervezünk… Viszont biztos vagyok abban, hogy az új uniós költségvetési ciklusban jó projektekkel tudunk majd forrásokat lehívni. Hazánk települései leginkább EU-s forrásokból fejlődnek. Szeretném leszögezni, hogy ahogy eddig is, úgy ezután is együttműködésre készülök. A kormánypárti képviselőkkel is. Egy városban nem az számít, ki melyik pártot támogatja, hanem a sok közös cél, érték, hagyomány, ami összeköt. Azok a települések virágoznak, ahol így gondolkodik a városvezetés. A személyes hitvallásom is az, hogy ha bármiről kapok egy véleményt, azt soha nem kezelem támadásként. Egyszerűen nem így élem meg.

A költségvetést említette…

Mi városrészekben gondolkodunk. Az adott városrészből befolyt építményadót az adott városrészen használjuk majd fel. Ehhez teljesen át kell alakítani a gondolkodást és a hivatalt is. És a tervezést. Visszaadjuk a döntési jogot az embereknek, hogy ne csak a belváros gyarapodjon, de mindenhová jusson fejlesztés, felújítás. Jó példa erre a Postás strand felújítása, ami rengetegbe került, végül mégsem a közösségi tervezésben megfogalmazott célok mentén valósult meg, ráadásul kapkodva és kétes minőségben. Pedig az emberek csendet, természetközeliséget akartak. Még valami: az általam vezetett város minden szerződése kikerül majd az önkormányzat város honlapjára, és teljesen nyomonkövethető lesz, hogy mire mennyit költünk.

Hatalmas lendületet vesznek azok a települések, ahol sikerül a helyiek energiáját, tudását a közösség javára fordítani. Szentendrén sokan érzik, hogy a fejük felett dőlnek el a dolgok. Egyszer csak munkagépek jelennek meg az utcájukban, és építkezni kezdenek – eléjük.

Fülöp Zsolt

Mi úgy készülünk, hogy bármilyen beruházás csakis akkor indulhat el, ha az adott városrész, utca, közösség már megtárgyalta. Ezzel kezdődik a tervezés. Hiszen ők használják majd, ők élnek együtt vele. Vissza akarom adni a szentendreieknek azt az érzést, hogy a város az övék. Hogy értük van. Mindenkiért. Ki mondja, hogy virágot csak a belvárosba lehet ültetni? Hogy csak ott lehetnek fontos események? Mi nem egy nagy belvárosi fókuszú fesztiválfolyamban gondolkodunk. Pismányban, Izbégen, Püspökmajorban is fogunk közösségi eseményeket rendezni. Amilyet az ott lakók kívánnak. Azt is el kell dönteni, melyik rendezvény szól az egész országnak, melyik a budapestieknek is, és melyik a város polgárainak. Azt szeretnénk, hogy a helyiek kezdeményezzenek, lesz erre pályázati alapunk, amiből megvalósíthatják az ötleteket. Nem szobában ülő polgármester akarok lenni, hanem a városrészeket szisztematikusan bejáró, beszélgetésekből informálódó. Ahogy képviselőként is tettem.

Hogyan sikerült a pártoknak és a TESZ-nek közös álláspontot kialakítaniuk?

Mivel nem valami ellen, hanem valamiért szövetkezünk, nem volt nehéz. Mindannyian beálltunk az együtt kidolgozott Ábrányi Emil Városvédő, Városszépítő és Városfejlesztő Program mögé. Mert ezen a választáson dől el, milyen lesz Szentendre húsz év múlva. Erre szerződtünk egymással, és a városlakók bizalmát is erre kérjük. Ne egy túlépített, élhetetlen alvóváros legyen Szentendre, hanem egy izgalmas, jó életminőségű, erős identitású kisváros. Minden körzetben közös jelöltet indítunk, a szavazólapon a TESZ jelöltjeként leszünk feltüntetve mindannyian.

Önt és a feleségét, Mariant sokan a református gyülekezetből ismerik.

Együtt, felnőttként jutottunk hitre, akkor konfirmáltunk, és kapcsolódtunk bele aktívan a református gyülekezet életébe. Ezt a szolgálatot mindig örömmel vállaltuk. Negyedik ciklusban vagyok presbiter, nemrég férfikört is alakítottunk, ahol a férfiszerep megbeszélése ugyanúgy program, mint a temetőgondozás, udvar karbantartás, kirándulás. Nagy baráti körünk van, de jól működik az utcaközösségünk is, tartunk nyári és adventi összejöveteleket is.

Nyilván a kampány során érik majd politikai támadások, de a családi életét meg lehet ettől kímélni?

Két nagyobb gyermekünk, Bence és Eszter már a saját lábára állt, csak Botond él velünk, aki egyetemista. Ha rólam van szó, azt tartom a legfontosabbnak, hogy a feleségem és én egyek vagyunk. Ez mindig így volt, és így lesz. Ez a feladat is közös vállalás, másként nem is teljesíthető.

késztette: Hulej Emese

Fülöp Zsolt 1965-ben született Nyíregyházán, ahol távközlés technikai műszerészként végzett. 1986 óta él Szentendén, ahol feleségével családi vállalkozásukat vezeti. Három gyermek édesapja. A Szentendrei Református Egyházközség presbitere. A szentendrei választók bizalma alapján már az ötödik önkormányzati képviselői ciklusában képviseli a lakosság érdekeit. Az 5. számú választókörzet (lászló-telep, Püspökmajor, AlsóIzbég és a Kertváros) egyéni képviselője, a TESZ Képviselő-csoportjának vezetője és a Szentendrei Önkormányzat Kulturális Bizottságának tagja. 2010-ben megálmodója és alapító tagja a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesületnek.